Igman Initiative
Civic Dialogue
Association PHILIA
 
  Vesti
 


Implementiran projekat „Evropa u Vojvodini”


Stručna studijska poseta institucijama Evropske unije sa sedištem u Briselu od 09. do 12. juna 2010. godine, implementirana je u okviru projekta „Evropa u Vojvodini“. Projekat su organizovali Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju Vlade AP Vojvodine i Centar za regionalizam. Dvadest društveno aktivnih građana sa teritorije AP Vojvodine bili su u prilici da se upoznaju sa načinom na koji funkcionišu institucije Evropske unije i ulogom koju one imaju u procesima evropskih integracija Srbije.

Tokom posete Briselu, učesnici studijske posete prisustvovali su i veoma značajnoj konferenciji organizovanoj od strane  EU Observer-a: „Where Europe Ends“. Konferenciju je otvorio g-din Stefan File komesar EU za proširenje. Na konferenciji su pored velikog broja panelista govorili i predstavnici Vlade AP Vojvodine, g-din Boris Barjaktarović i g-din Vladimir Pandurov. Prilikom svog izlaganja komesar File je naglasio da: "….Evropska unija u najvećoj meri jeste rezultat međuregionalne saradnje i da Brisel podržava nastanak novih evropskih regiona na prostoru Jugoistočne Evrope…".

Tokom ove konferencije, čuli su se i drugi komentari panelista o tome koliko je važno da regioni i pokrajine imaju svoje predstavništvo u Briselu, gradu u kome je smeštena celokupna evropska administracija, gde je prisutan veliki broj međunarodnih asocijacija i agencija. Prisustvom u Briselu na mnogo lakši način se mogu zastupati određeni interesi regiona.

Po završetku konferencije potpredsednik Vlade AP Vojvodine i Sekretar za međuregionalnu saradnju g-din Boris Barjaktarović, lično je uručio g-dinu Stefanu Fileu poklon građana AP Vojvodine - licidersko srce veličine 1,5m x 1,5m na kome ispisane pozdravne poruke na svim službenim jezicima AP Vojvodine.

  povratak na naslovnu stranu


 
© Centar za regionalizam. Sva prava zadržana.
Izradu i održavanje internet prezentacije podržali su USAID i Institut za održive zajednice (ISC).
Stavovi i mišljenja koja se mogu naći na ovom sajtu, nužno ne oslikavaju mišljenje USAID-a, Instituta za održive zajednice ili Američke vlade.